11 mei 2021
Nieuws - Binnen de regio

Inschrijving eerste burgercoöperatieve windmolens Holland Rijnland gestart

Vanaf vandaag, 19 april, kunnen inwoners van de regio Holland Rijnland zich melden om de aankoop van De Watergeuzen mogelijk te maken. Dat zijn de twee windmolens langs de A4 bij de afslag Leiden-Zoeterwoude. De molens worden aangekocht door Rijnland Energie Coöperatie die hiervoor participaties uitgeeft. De regiocoöperatie, een initiatief van inwoners van o.a. Leiden, Zoeterwoude en Leiderdorp, zorgt hiermee dat winst uit wind ten goede komt aan omwonenden.

De aankoop van de windmolens door een bewonerscoöperatie is een unicum in Holland Rijnland. De regio kent nog geen andere voorbeelden van bewoners die op deze manier het heft in eigen hand nemen. Er is gekozen voor een coöperatieve opzet om inwoners medezeggenschap te geven over de energieproductie in hun eigen omgeving. Ook wil Rijnland Energie dat de winst uit de verkoop van de stroom ten goede komt aan mensen in de regio. De coöperatie verwacht op deze manier meer duurzame energieprojecten te kunnen opzetten en de energietransitie te versnellen.

Inschrijving loopt nu al storm

Voorzitter van Rijnland Energie Rob Boerée: "Het zou me niet verbazen als het vechten wordt om de participaties. Nog voordat we waren gestart, kregen we al bijna 100 aanmeldingen. Maar we gaan ze eerlijk verdelen, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen. Bedrijven in de regio zijn trouwens ook van harte welkom." Voor de aankoop worden zogenoemde ‘Watergeuzen-participaties’ uitgegeven à € 250 per stuk. De renteprognose voor participatiehouders is, als het flink gaat waaien, minimaal 3%.

Lokale coöperaties doen mee

Deelnemers, zowel inwoners als bedrijven in Holland Rijnland, kunnen zich inschrijven en maximaal 80 participaties afnemen. Ze moeten dan wel lid worden van een coöperatie in hun gemeente die is aangesloten bij Rijnland Energie. Momenteel zijn dat er 6, in Alphen a/d Rijn, Leiden, Nieuwkoop, Oegstgeest en Zoeterwoude. Voor bewoners van een coöperatieloze gemeente is een tijdelijke oplossing bedacht.

Rijnland Energie

Rijnland Energie Coöperatie U.A. is een energiecoöperatie voor de regio Holland Rijnland. De coöperatie, opgericht door een groep enthousiaste inwoners, is een samenwerkingsverband van lokale coöperaties. Door samen te werken willen de coöperaties de invloed van bewoners op zon- en windprojecten vergroten, grotere, gemeentegrensoverstijgende projecten uitvoeren en daardoor meer duurzame energie in de regio opwekken.

https://www.rijnlandenergiecooperatie.nl/watergeuzen/

Illustratie van ronddraaiende windmolen

Op naar Neutraal

De dertien gemeenten van de regio Holland Rijnland, de provincie Zuid-Holland, de Omgevingsdienst West-Holland, het hoogheemraadschap van Rijnland en Holland Rijnland zetten hun schouders onder de energietransitie. De ondertekenende partijen werken samen aan de regionale ambitie om in 2050 een energieneutrale regio te zijn.