17 november 2021
Nieuws - Binnen de regio

Voorhoutse buurtbatterij in gebruik genomen

Op woensdag 20 november werd de eerste buurtbatterij voor 17 duurzame Plus-op-de-meter woningen in de Voorhoutse wijk Hooghkamer feestelijk onthuld. Met het doorknippen van een lint, lanceerden burgemeester Carla Breuer en Joep Rats energierijk wonen in Hooghkamer Voorhout.

Energierijk wonen, het is dé toekomst van de woningbouw, aldus Van der Hulst Bouwbedrijf in Lisse. Van der Hulst realiseerde zeventien duurzame Plus-op-de-Meter woningen in de Voorhoutse wijk Hooghkamer. De daken liggen vol met zonnepanelen, waardoor er op sommige momenten meer stroom wordt geproduceerd dan gebruikt. Het surplus aan opgewekte zonnestroom wordt vanaf nu niet meer teruggeleverd aan het net, maar opgeslagen in de buurtbatterij. Stroom uit de buurtbatterij kan dan weer worden gebruikt door de bewoners wanneer de zonnepanelen onvoldoende stroom leveren. Daarnaast dient de batterij ook als oplaadpunt voor de elektrische deelauto’s van Mercedes-Benz.

Meer informatie over dit initiatief is te vinden op: Wijkje duurzame woningen in Hooghkamer krijg buurtbatterij. ... - Leidsch Dagblad

Illustratie van ronddraaiende windmolen

Op naar Neutraal

De dertien gemeenten van de regio Holland Rijnland, de provincie Zuid-Holland, de Omgevingsdienst West-Holland, het hoogheemraadschap van Rijnland en Holland Rijnland zetten hun schouders onder de energietransitie. De ondertekenende partijen werken samen aan de regionale ambitie om in 2050 een energieneutrale regio te zijn.